Aktuell info Sportfiskarna och Vänern 2017

Här kommer kort halvårsrapport från Sportfiskarnas fångstdataprojekt i våra nationella vatten samt lite annat om Vänern.

 

  • Under året har vi hittills fått in 343 rapporterade fångster i appen Fångstdatabanken. Det är från ca 40 olika rapportörer.  Av de inrapporterade fångsterna är det 158 lax varav 59 st är vild lax. Ni kan söka mer statistik här på hemsidan.

 

  • Inom våra fångstdataprojekt lämnar vi fångstrapporteringsenkäter till fisketävlingar och vi kör även runt Vänern och besöker hamnar för utdelning av enkäter för fångstrapportering. Om ni får en sådan så vill vi att den fylls i och skickas till Sportfiskarna. Allt sammanställs och skickas till forskare och myndigheter för att användas för forskning och förvaltning.

 

  • För att kunna göra uppföljningar av bestånden och hur utsättningar av lax och öring fungerar är det viktigt att få in fångstrapporter och dessutom att fenklippning kollas. Det ger möjlighet att utvärdera utsättningarna som görs eftersom endast smolt från Gullspångslax och Klarälvsöring som sätts i Klarälven har bukfenan klippt.

 

  • Sportfiskarna har gjort smoltkontroll och varit med vid lastning och utsättning av den fisk som under våren satts ut via Laxfond Vänern. Utsättningar har gjorts

 

  • Vi har varit på plats vid tre trollingtävlingar under vår/sommar och informerat om fångstdata och projekt samt haft rapporteringsformulär för respektive tävling. Vid invägning på dessa tävlingar har vi haft pit-tag läsare med (samverkan med Länsstyrelse och Gammelkroppa/Fortum) för att undersöka om någon av de fiskar som märkts fångats. Samtliga invägda fiskar har kollats, ingen av dessa var märkt.

 

  • SLU kommer arbeta med populationsmodell för lax och öring i Vänern. All data vi fått in i våra projekt kommer skickas till den som har hand om modellen.

 

  • Länsstyrelserna kring Vänern arbetar med provtagning av lax och öring för att se förekomst och spridning av IPN. Sportfiskarna deltar i arbetet och provtar fisk i norra och västra Vänern på uppdrag av Länsstyrelsen i Värmland.

 

  • Sportfiskarna samverkar med SLU och Länsstyrelsen Jönköping med undersökning av fisket i Vättern. Det görs under juli och november. Under hösten kommer appen Fångstdatabanken användas för utvalda sportfiskare i Vättern inom detta.

 

Vi ser fram emot ett bra fiske under sommaren och hösten!

Sportfiskarna juli 2017